GrBusinessForum
Η ελληνική κοινότητα του επιχειρείν


Πώς ξεκινήσατε την επιχείρησή σας

1 likes Kostas57  

Με αφορμή το θέμα με τις ηλικίες, σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να γράφαμε πώς ξεκινήσαμε την επιχείρησή μας. Θέλω να πω, ήταν κληρονομιά από γονείς-λύση ανάγκης λόγω μη άλλης επιλογής, ξεκίνησε κάποιος εντελώς μόνος του με δική του ιδέα από το μηδέν, αγόρασε κάποιος επιχείρηση άλλου;

Ξεκινάω. Εγώ βρέθηκα στο επιχειρείν καθαρά από σπόντα. Δούλευα ως υπάλληλος και δίπλα ακριβώς ήταν ένα μαγαζί μικρό με παπούτσια που είχα φιλική επαφή μαζί τους. Έβλεπα ότι το μαγαζί είχε κινησούλα, όμως θα το έκλειναν για διάφορους λόγους. Όπως επίσης και το μαγαζί που δούλευα θα έκλεινε. Ήταν τότε το μακρινό και ταυτόχρονα τόσο κοντινό 2014 που τα λουκέτα εμπορικών (και όχι μόνο) πήγαιναν σύννεφο. Θυμάμαι όλη την αγορά της περιοχής ξενοίκιαστη (αχ και κάτι τρελές ευκαιρίες με καλά σημεία). Τελικά πήρα το μαγαζί χωρίς να έχω ιδέα από το αντικείμενο, γι αυτό κράτησα την κοπέλα που δούλευε εκεί ώστε να μου μάθει τους προμηθευτές, τη δουλειά κλπ. Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, καθώς ήταν μικρό το μαγαζί και είχα και έξοδα υπαλλήλου μαζί με την πολύ κακή χρονιά απο άποψη τζίρου. Σημασία έχει ότι κατόρθωσα να γυρίσω σε θετικό πρόσημο το "δείκτη" και σήμερα να έχω μετακομίσει στο καλύτερο σημείο της τοπικής αγοράς με μεγάλες προοπτικές μπροστά μου αν το χειριστώ σωστά.

Βρέθηκα σε ένα επάγγελμα κατά τύχη, χωρίς ποτέ μου να έχω σκεφτεί κάτι τέτοιο, αλλά και χωρίς προοπτικές για άλλη δουλειά λόγω έλλειψης πανεπιστημιακών σπουδών, πτυχίων. Όμως, χαίρομαι που κατάφερα να ανταπεξέλθω και να πετύχω σε χρόνια μεγάλης κρίσης. Ξέρω πολλούς συνομηλίκους μου με χρόνια σπουδών και πτυχία που πηγαίνουν από τη μια δουλειά στην άλλη και που δεν έχουν ούτε λίγα ευρώ στην άκρη για μια έκτακτη ανάγκη. Φυσικά θα μπορούσε να συμβεί και σε μενα. Θεωρώ ότι ήταν θέμα τύχης η δικιά μου περίπτωση. Τα υπόλοιπα ήρθαν με μεγάλο κυνήγι.

06-02-2020 00:08 Παράθεση
1 likes Kostas57  

Καλημέρα mycomment, ωραίο θέμα! Εγώ πήρα έτοιμη την καφετέρια από μία φίλη μου που έφυγαν Ολλανδία με τον άντρα της, που είχε πρόταση για πολύ καλή δουλειά. Είχα λίγα λεφτά εγώ, συνεισφέραν λίγα και οι γονείς τα οποία τους επέστρεψα σύντομα πίσω. Είχα εμπειρία από καφετέριες από μικρή, που δούλευα ως υπάλληλος και την ήξερα τη δουλειά. Γενικά είμαι πολύ ικανοποιημένοι, δόξα το Θεό. 06-02-2020 10:00 Παράθεση
0 likes  

Εγώ είμαι λίγο πριν τη σύνταξη, έχω ανοίξει ένα ψιλικατζίδικο εδώ και μερικά χρόνια. Το βιογραφικό μου μετράει πολλά χρόνια στη Γερμανία, αλλά και διάφορες δουλειές στην Ελλάδα πριν φύγω για Γερμανία. Το ψιλικατζίδικο το άνοιξα με δικά μου κεφάλαια από τη δουλειά έξω, όπου δουλεύαμε κι εγώ και η γυναίκα μου. Τράβηξα πολύ κουπί γενικά και μπορώ να πω πως μόνο τώρα ηρέμησα. Μου αρέσει η επαφή με τον κόσμο μέσα από αυτή τη δουλειά, αλλά και η δυνατότητα να μπορώ να διαβάζω (είμαι λάτρης των βιβλίων) όταν δεν έχω πελατεία. 

06-02-2020 11:13 Παράθεση
1 likes Kostas57  

Καλημέρα παίδες, από την κρύα Πέλλα.

Εγώ τα βρήκα τα χωράφια απ τον πατέρα μου που τα ξεκίνησε τη δεκαετία του 80 (παλαιότερα δούλευε υπάλληλος σε μαγαζί).

Είχα τη δυνατότητα να μπω σε άλλες δουλειές, αλλά προτίμησα τα χωράφια. Μπορεί να έχει δουλειά, αλλά μετά που θα τη συνηθίσεις, σου δίνει απίστευτη ελευθερία. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που έκανε ο πατέρας μου αυτή τη δουλειά και μπόρεσα να την αναλάβω εγώ. Όχι επειδή έχουμε χωράφια, ούτως η άλλως ο καθένας μπορεί να κάνει, αλλά επειδή είχα τη δυνατότητα να μάθω τη δουλειά και να την αγαπήσω.

06-02-2020 12:39 Παράθεση
1 likes Kostas57  

Καλησπέρα σε όλους Η δική μου ιστορία είναι μάλλον...βαρετή από άποψη επιχειρηματικής περιπέτειας, μιας και η πορεία μου ήταν η κλασσική που ακολουθούν οι περισσότεροι δικηγόροι. Πρακτική-υπάλληλος σε παλαιό δικηγόρο και έπειτα άνοιγμα δικού μας γραφείου με έναν αξιόλογο συνάδελφο και φίλο που είχαμε σπουδάσει και μαζί. 


06-02-2020 14:25 Παράθεση
1 likes Kostas57  

Δούλεψα 3 χρόνια σαν οδηγός και το 2011 αγόρασα δικό μου ταξί, με 70% τραπεζικό δάνειο. Η δουλειά των γονιών μου δεν είχε καμία σχέση.

06-02-2020 16:10 Παράθεση
Are you talking to me?
1 likes Kostas57  

Καλησπέρα. Εμείς ο πατέρας μου είχε 3 φορτηγά τις καλές εποχές, αλλά με την κρίση χάσαμε τα 2 (το ένα ήταν με leasing).Τώρα ο πατέρας μου αποσύρθηκε και έχω μόνο ένα φορτηγό, καινούργιο όμως, που το δουλεύω μόνος μου, χωρίς οδηγό.Ευτυχώς πάνε καλύτερα οι δουλειές τώρα, συμμαζέψαμε και τα χρέη και βγαίνει ένα καλό μεροκάματο.

06-02-2020 20:53 Παράθεση
1 likes Kostas57  

Ξεκίνησα να κάνω ιδιαίτερα από το 1993 και συνεχίζω από τότε

07-02-2020 16:30 Παράθεση
1 likes Kostas57  
Εμείς ανοίξαμε το μαγαζί το 2008 με δικά μας κεφάλαια και επιδότηση.
08-02-2020 11:14 Παράθεση
1 likes Kostas57  

Ξεκίνησα το 2004 το ασφαλιστικό μου γραφείο, δυστυχώς με μεγάλο δανεισμό. Έκτοτε δεν κατάφερα να σηκώσω κεφάλι από τα χρέη που σε κάποια στιγμή πλησίασαν έως και 7ψήφιο νούμερο. Κάποια στιγμή θα προσπαθήσω να παραθέσω την ιστορία μου όταν βρω χρόνο. Μία επαγγελματική Οδύσσεια με όλη τη σημασία. Παρότι αγάπησα τη δουλειά από την πρώτη στιγμή, οι καταστάσεις δε με άφησαν να την χαρώ. Θα συμβούλευα σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν, να αποφύγουν τον δανεισμό. Αν θέλουν να βρουν κεφάλαια, ας ψάξουν άλλους τρόπους, όπως απευθείας επενδυτές-μετόχους και όχι τράπεζες νταβατζήδες.

08-02-2020 11:34 ΠαράθεσηΑπάντηση: