GrBusinessForum
Η ελληνική κοινότητα του επιχειρείν


Προβληματίζει τους επιχειρηματίες της εστίασης η επόμενη μέρα

0 likes  

Η επόμενη μέρα μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό προβληματίζει τους επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε «στα τυφλά», δεν υπάρχουν προς το παρόν οδηγίες αναφορικά με το πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα, εάν για παράδειγμα θα υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των πελατών, εάν θα υπάρχει χρονικό όριο παραμονής και αν θα λειτουργήσουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι» λέει στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.

Όπως τονίζει ο κ. Καββαθάς, είναι αναγκαία η λήψη μέτρων από την κυβέρνηση ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την ομαλή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, καθώς πρόκειται για έναν κλάδο που ήταν ήδη επιβαρυμένος το προηγούμενο διάστημα, πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

Αρκετοί επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, σχεδιάζουν να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους το πρώτο διάστημα μετά την άρση των μέτρων καθώς θεωρούν ότι το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας καθώς δεν γνωρίζουν και πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές.

Σημειώνει παράλληλα ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν διευκρινίσεις από τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με το προσωπικό που θα απασχολείται στις επιχειρήσεις.

«Θα μπορούμε να λειτουργήσουμε για παράδειγμα με το μισό προσωπικό το πρώτο διάστημα που θα υπάρχουν ακόμη κάποιοι περιορισμοί και οι υπόλοιποι εργαζόμενο να καλύπτονται οικονομικά όπως συμβαίνει αυτό το διάστημα;» επισημαίνει ο κ. Καββαθάς.

Το μέλλον του κλάδου

Πρόσφατη έρευνα της ΙΜΕ ΓΣΕΒΒΕ δείχνει πως επτά στις δέκα μικρές επιχειρήσεις θεωρούν ότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας μετά την άρση των μέτρων, ενώ μία στις επτά (περίπου 100.000) κινδυνεύουν με οριστικό «λουκέτο».

Ο κ. Καββαθάς ο οποίος είναι παράλληλα και πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ τονίζει τα στοιχεία αυτά αφορούν στο σύνολο των επιχειρήσεων και πως στον κλάδο της εστίασης η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη.

«Η ζημιά στην εστίαση είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς ήταν εμφανής από την πρώτη κιόλας μέρα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα. Οι πρώτες ύλες τις οποίες είχαν προμηθευτεί οι επιχειρήσεις ακόμη και ενόψει του Σαββατοκύριακου που ακολουθούσε, αχρηστεύτηκαν αμέσως μόλις ανακοινώθηκε το κλείσιμο των καταστημάτων» τονίζει.

Η επόμενη μέρα για τους επιχειρηματίες του κλάδου φαντάζει ζοφερή καθώς για την άμεση επαναλειτουργία ενός εστιατορίου ή μίας καφετέριας χρειάζεται άμεσα κεφάλαιο επισημαίνει ο κ. Καββαθάς και προσθέτει:

«Ακόμη και για μία μικρή επιχείρηση το κεφάλαιο που χρειάζεται για την άμεση επαναλειτουργία της την πρώτη μέρα, όσον αφορά στις πρώτες ύλες, είναι 500 -1000 ευρώ».

Ένα ακόμη ζήτημα τέλος που απασχολεί τον κλάδο όσον αφορά στην επόμενη μέρα είναι τα ενοίκια καθώς όπως σημειώνει ο κ. Καββαθάς σε πολλές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλά λόγω των περιοχών που βρίσκονται συνήθως τα συγκεκριμένα καταστήματα.

Πηγή:https://www.insider.gr/epiheiriseis/emporio/135261/problimatizei-toys-epiheirimaties-tis-estiasis-i-epomeni-mera

22-04-2020 08:52 Παράθεση
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός



Απάντηση: