GrBusinessForum
Η ελληνική κοινότητα του επιχειρείν


Νέες κτιριακές αναπτύξεις: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα projects

0 likes  

Παρά τους κλυδωνισμούς των τελευταίων χρόνων στην αγορά ακινήτων και τη χρεοκοπία ή τη θέση σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης μεγάλων, άλλοτε, εταιρειών, όπως η Ektasis Development, ένας αριθμός επιχειρηματικών ομίλων έχει ισχυροποιήσει την παρουσία του ή έχει εδραιωθεί στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων ή της κατασκευής κτηρίων. Πρόκειται για εισηγμένες ή μη στο Χρηματιστήριο εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται πίσω από τα μεγαλύτερα εν εξελίξει ή σχεδιαζόμενα κτιριακά έργα ή ευρύτερες επενδύσεις ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας. Ποια είναι τα μεγαλύτερα projects; 

Τα σκήπτρα κρατά η ΤΕΡΝΑ, έχοντας το τελευταίο διάστημα υπογράψει σημαντικές συμβάσεις ιδιωτικών οικοδομικών έργων. Τι αφορούν οι μεγαλύτερες από αυτές; Την πρώτη φάση κατασκευής του πενταώροφου κτιριακού συγκροτήματος γραφείων στο Μαρούσι, συνολικής επιφάνειας περίπου 14.000 τ.μ., με ισόγεια καταστήματα και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Ανήκει στην εταιρεία Ανάπτυξη Φραγκοκκλησιά, θυγατρική της Prodea Investments, και διαθέτει προϋπολογισμό περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Έχει ακόμη αναλάβει την υλοποίηση πρόσθετων οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών στο εννιαώροφο κτίριο γραφείων και καταστημάτων στη Λ. Κηφισίας στην Αθήνα (Πανόρμου) που στεγάζει εταιρείες όπως η Beat. Διαθέτει επιφάνεια 17,1 χιλ. τ.μ., έξι υπόγεια και ανήκει στην εταιρεία Noval property του ομίλου Βιοχάλκο. Συνολικά, η ΤΕΡΝΑ υλοποιεί ιδιωτικά οικοδομικά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ διεκδικεί τα έργα της κατασκευής των φοιτητικών κατοικιών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως και των κτιρίων έρευνας και παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών ιατρικής ακριβείας (εξατομικευμένης ιατρικής) του ιδρύματος ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Τα δύο αυτά έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό της τάξεως των 170 εκατ. ευρώ.

Η Prodea, η επενδυτική εταιρεία ακινήτων με χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ, εκτός από το κτίριο γραφείων στην οδό Φραγκοκκλησιάς στο Μαρούσι, έχει στα σκαριά την ανέγερση κτιρίων σύγχρονων προδιαγραφών στην Αθήνα. Αυτά θα κατασκευαστούν στη θέση των  δύο όμορων εμπορικών ακινήτων που έχει αγοράσει η εισηγμένη προς 10 εκατ. ευρώ. Από αυτά το ένα, που βρίσκεται Λ. Συγγρού και Λαγουμιτζή, είναι συνολικής επιφάνειας 6,9 χιλ. τ.μ. και το δεύτερο, που εντοπίζεται στις οδούς Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή, είναι συνολικής επιφάνειας 2 χιλ. τ.μ. έναντι τελικού τιμήματος 10 εκατ. ευρώ. Από κοινού με την Dimand και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Prodea υλοποιεί το έργο της αναβάθμισης του Πύργου Πειραιά που είναι ύψους της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ κι έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022.

Ισχυρό αποτύπωμα στα νέα κτιριακά έργα έχει και η Dimand με επικεφαλής τον Δημήτρη Ανδριόπουλο. Ανακαινίζει μαζί με την Grivalia τις παλιές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Πειραιά, με το έργο να φέρει την κωδική ονομασία "Piraeus Port Plaza". Καταλαμβάνει συνολικά 75 χιλ. τ.μ. δομημένου χώρου και διαθέτει προϋπολογισμό άνω των 150 εκατ. ευρώ. 

Η εταιρεία υλοποιεί το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια που θα βρίσκεται σε οικόπεδο 29 στρεμμάτων, θα έχει εμβαδόν 29,5 χιλ. τ.μ., υπόγειους χώρους 14,2 χιλ. τ.μ., ενώ ο προϋπολογισμός του τοποθετείται σε 65 εκατ. ευρώ. Επίσης, με ορίζοντα το αργότερο το τέλος της χρονιάς, υλοποιεί τις εργασίες αναβάθμισης του επταώροφου κτιρίου στην οδό Μίνωος 10-16 στο Νέο Κόσμο, που έχει εμβαδόν 10 χιλ. τ.μ. και φιλοξενούσε την έδρα της ιστορικής εφημερίδας "Ελευθεροτυπία". Μέσω μίας επένδυσης της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ μετατρέπει το ακίνητο σε υπερσύγχρονο, βιοκλιματικό κτίριο γραφείων με πιστοποίηση LEED.  

Μία ακόμη από τις μεγαλύτερες νέες σχεδιαζόμενες αναπτύξεις ανήκει στη Reds, τη θυγατρική εταιρεία του ομίλου Ελλάκτωρ. Ο λόγος για το "Cambas Park", για το οποίο η εισηγμένη έχει εξασφαλίσει την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) της Πολεοδομικής Μελέτης της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ) τριτογενούς τομέα στη θέση Κάντζα Παλλήνης, με την επικύρωση καθορισμού οριογραμμών ρεμάτων.

H εν λόγω απόφαση οριοθετεί το πλαίσιο της πολεοδομικής ανάπτυξης της περιοχής, σηματοδοτώντας το πέρας των διαδικασιών για την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης. Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει τον έλεγχο, την έγκριση και δημοσίευση του ΦΕΚ, το οποίο θα επιτρέπει την υλοποίηση της ανάπτυξης του "Cambas Park", με την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Το έργο αποτελεί επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ, που θα αναπτυχθεί σε επιφάνεια 315 στρεμμάτων στην έκταση του πρώην οινοποιείου Καμπά, διαθέτοντας, μεταξύ άλλων, χρήσεις γραφείου, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Δυναμική είσοδο στα ακίνητα έχει πραγματοποιήσει και ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ του οποίου το επόμενο μεγάλο big project αφορά την αξιοποίηση του συγκροτήματος κτιρίων οδού Πειραιώς 252 στην περιοχή Ελαιώνα του Δήμου Ταύρου, όπου βρισκόταν από το 1937 ο βιομηχανικός όμιλος. Το έργο, προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, που έχει εγκριθεί από το Invest in Greece, θα αναπτυχθεί σε έκταση 70 στρεμμάτων. Αν και βρίσκεται αντιμέτωπο με σημαντικές γραφειοκρατικές εκκρεμότητες, τελικός σταθμός είναι η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με τις προβλεπόμενες χρήσεις που θα αναπτυχθούν. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή δύο ξενοδοχείων, μουσείου, κέντρου τεχνολογικής έρευνας, ανοιχτών χώρων πρασίνου και χρήσεων πολιτισμού που θα αντιστοιχούν στο 30% της συνολικής έκτασης. Θα δημιουργηθούν, ακόμη, ποδηλατοδρόμοι και κέντρο αποκατάστασης.

Εμπορικό πάρκο αναπτύσσει η εταιρεία Ten Brinke στο οικόπεδο 15 στρεμμάτων στη συμβολή της οδού Πειραιώς και της Λεωφόρου Κηφισού στο ύψος του Νέου Φαλήρου, όπου βρισκόταν, έως το 1997, η έδρα της Βιομηχανίας Συσκευασιών Α.Ε. (ΒΙΣ). Το ακίνητο είχε περιέλθει στην κυριότητα της ισραηλινής εταιρείας Plaza Centers, η οποία δρομολογούσε την κατασκευή εμπορικού κέντρου, συνολικού εμβαδού 37.000 τετραγωνικών τ.μ. Το εγχείρημα όμως, αυτό ναυάγησε, με το οικόπεδο της ΒΙΣ να αγοράζει τελικά η Ten Brinke Hellas, που αποτελεί τη θυγατρική του ομώνυμου ολλανδικού ομίλου. 

Πηγή: https://www.capital.gr

12-12-2020 09:29 Παράθεση
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντόςΑπάντηση: