GrBusinessForum
Η ελληνική κοινότητα του επιχειρείν


Μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα

0 likes  

Μια μεγάλη επένδυση που αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η Microsoft μέσω του προέδρου της Brad Smith και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή” οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αύριο από το Μουσείο της Ακρόπολης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επένδυση αναμένεται να αφορά τις δραστηριότητες της εταιρείας στην δημιουργία υποδομών και τμήματος ανάπτυξης R&D πάνω στις υπηρεσίες cloud.

Πρόκειται για ένα deal το οποίο δουλεύεται εδώ και αρκετό καιρό από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης, τον συντονισμό είχε το ίδιο το γραφείο του πρωθυπουργού και οι προετοιμασίες έγιναν υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, καθώς όλες οι πλευρές έχουν υπογράψει σύμφωνο εμπιστευτικότητας. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Brad Smith είχαν συναντηθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο ο ισχυρός άνδρας της Microsoft είχε επισκεφθεί τη χώρα μας και το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Microsoft έχει ήδη δουλέψει μαζί με την κυβέρνηση στο "project Olympia" που αφορά εφαρμογές επαυξημένης προσωπικότητας στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Ακόμη, ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε φέτος την εξαγορά της ελληνικής Softomotive και την δημιουργία ενός κέντρου έρευνας και καινοτομίας πάνω στις τεχνολογίες RPA.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επένδυση της Microsoft για υπηρεσίες cloud ανακοινώνεται λίγο μετά από την ψήφιση του νόμου για τoν Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης που -όπως έχει γράψει το Capital.gr- μεταξύ άλλων καθορίζει πως το Δημόσιο θα στραφεί αποκλειστικά σε υπηρεσίες Cloud, υποχρεωτικά από το 2022 και έπειτα.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη λειτουργία τριών ξεχωριστών υπολογιστικών νεφών και συγκεκριμένα το Κυβερνητικό Νέος Δημοσίου Τομέα (G-Cloud), το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RE-Cloud) και το Κυβερνητικό Νέος Τομέα Υγείας (H-Cloud).

Ως Κυβερνητικό Νέφος Δημόσιου Τομέα (G-Cloud) νοείται το σύνολο των ψηφιακών υποδομών που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) είτε αφορούν ψηφιακές υποδομές εντός της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., είτε αφορούν το ιδιωτικό νέφος της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. είτε αφορούν δημόσιο υπολογιστικό νέφος που διαχειρίζεται η Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.

Πηγή: https://www.capital.gr

#Τεχνολογία
04-10-2020 11:21 Παράθεση
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός
0 likes  
Απ' ότι διάβασα και αυτό το έργο θα γίνει στην Αττική. Γιατί πάλι στην Αττική; Δεν έχει άλλες περιοχές η Ελλάδα;
04-10-2020 11:55 Παράθεση
0 likes  

 Ανοίγει data center η Microsoft στην Ελλάδα -Πώς φτάσαμε στη νέα μεγάλη   επένδυση

Μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Microsoft. Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ.

Η εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει ένα μεγάλο Κέντρο Δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και θα διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό "νέφος" (cloud computing). Θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη.

Όπως είπε ο κ. Σμιθ, "είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα", τονίζοντας πως πρόκειται για "τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στη χώρα". Υπογράμμισε ότι η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, για να επισημάνει: "Δεν το κάνουμε σε πολλές χώρες, μάλιστα το κάνουμε το 2020, μια χρονιά με προκλήσεις".

Το κέντρο δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες.

Εξηγώντας την σημασία της επένδυσης για τους Έλληνες ο πρόεδρος της Microsoft σημείωσε ότι τα δεδομένα "είναι ο ηλεκτρισμός του 21ου αιώνα που έρχεται στην Ελλάδα και έχει ιδιαίτερη σημασία. Όπως σημείωσε η ταχύτητα πρόσβασης στα δεδομένα θα είναι υψηλότερη, ενώ η επένδυση στο Data Center δεν είναι κάτι που γίνεται μια φόρα. "Κάθε χρόνο γίνεται συντήρηση και αναβάθμιση, ενώ αξιοποιούμε σημαντικούς πόρους στην Έρευνα και Ανάπτυξη”, τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο η δημιουργία του Data Center σημαίνει και χαμηλότερο κόστος για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μεταφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Cloud. "Η Microsoft είναι από τις 2-3 μεγαλύτερες εταιρείες του που αγοράζουν εξαρτήματα υπολογιστών και μπορούν να το κάνουν αυτό με χαμηλότερο κόστος. Αυτό το χαμηλότερο κόστος το μεταφέρουμε στους πελάτες στους πελάτες μας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν πιο εύκολα να πληρώσουν το κόστος του Cloud, παρά να έχουν τα δικά τους συστήματα”, δήλωσε. 

Σημείωσε ακόμη ότι η δημιουργία του Data Center θα ενισχύσει και την ασφάλεια των δεδομένων. "Τα δεδομένα θα αποθηκεύονται στην Ελλάδα και θα προστατεύονται από το ελληνικό δίκαιο”, υπογράμμισε. 

Τέλος, ο κ. Smith ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. "Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα χωρίς την στήριξη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού”, σημείωσε κάνοντας ειδική αναφορά στην πρώτη τους συνάντηση στο Νταβός. "Συναντηθήκαμε τον Ιανουάριο και του είπα τον ενθουσιασμό μου για την Ελλάδα μου είπε ότι εντάξει αλλά πρέπει να επενδύσεις περισσότερο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε παγκόσμιο κόμβο του cloud

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μας από τη μεγάλη επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού της Microsoft, που σχετίζεται με τη δημιουργία ενός κέντρου δεδομένων, το οποίο θα παράσχει υπολογιστικές υπηρεσίες "νέφους". 

"Φτάσαμε στη γέννηση μίας καινοτομίας επένδυσης με πολυεπίπεδη σημασία. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε παγκόσμιο κόμβο του cloud", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως η επένδυση ταξιδεύει τη χώρα μας στον 21ο αιώνα.

"Η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου data center από έναν τεχνολογικό κολοσσό την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό. Για εμάς δε συνεπάγεται μόνο έσοδα και νέες θέσεις εργασίας, αλλά και μία ποιοτική προστιθέμενη αξία…Το κέρδος πολλαπλασιάζεται, εάν προστεθεί η ανταγωνιστικότητα που θα φέρει αυτή η επένδυση σε άλλες επιχειρήσεις. Το συνολικό όφελος εκτινάσσεται, εάν εστιάσουμε στο σύνολο της οικονομίας", ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η τεχνολογία είναι καταλύτης ανάπτυξης.

"Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως το πιο κρίσιμο βραχίονα για ένα άλμα στο μέλλον. Για να είναι όλοι οι Έλληνες νικητές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, μέσα από το πρόγραμμα επιμόρφωσης της εταιρείας για 100.000 συμπολίτες μας.

"Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή εξέλιξη θα δώσει ώθηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις… Δεν έχουμε μόνο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στην πατρίδα, αλλά και εκτός Ελλάδας που θα ήθελε να επιστρέψει με καλύτερες συνθήκες. Και αυτές οι συνθήκες δημιουργούνται σήμερα στην πατρίδα μας… Δεν υποδέχομαι την επένδυση ως τεχνολογικό άλμα, αλλά και ως βήμα εκδημοκρατισμού… Κάθε ασφαλής χρήση της πληροφορίας ενδυναμώνει και τη δημοκρατική νομιμότητα. Η ταχύτητα στην επικοινωνία ανοίγει νέο παράθυρο γνώσης σε όλους", τόνισε ο πρωθυπουργός και έθεσε ως μεγάλο στοίχημα την πρόσβαση όλων των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες, με μικρό κόστος. 

Πώς φτάσαμε στην επένδυση 

Την αλλαγή κλίματος για τη χώρα στα μάτια της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας μετά από 10 χρόνια κρίσης σηματοδοτεί το διήμερο της παρουσίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός τον περασμένο Ιανουάριο. 

Πέρα από την συμμετοχή του σε δύο εκδηλώσεις της επίσημης ατζέντας, τις συνεντεύξεις σε ξένα μέσα (Bloomberg και Politico), ο Πρωθυπουργός έχει περισσότερες από 17 διμερείς επαφές με σημαντικούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς  παράγοντες που βρέθηκαν στο Νταβός στο πλαίσιο του 50ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). 

Ο Πρωθυπουργός,  συνοδευόμενος από τον επικεφαλής οικονομικό του σύμβουλο Αλέξη Πατέλη, συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, τον επικεφαλής της Google για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Matt Brittin, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL, Francesco Starace, τον Πρόεδρο του Bloomberg Peter T. Grauer τη διευθύνουσα σύμβουλο της Visa Europe, Charlotte Hogg, τον ιδρυτή και εκτελεστικό Πρόεδρο του Davis Klaus Schwab, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank for International Cooperation (JBIC), Tadashi Maeda, την οικονομική διευθύντρια της Heineken, Laurence Debroux. 

Από τις συναντήσεις αυτές προέκυψε για άλλη μια φορά ότι μεγάλοι ξένοι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα διαφορετικά από ότι πριν την 7η Ιουλίου, ενθαρρυμένοι από μια νέα κυβέρνηση που μειώνει τους φόρους και τη γραφειοκρατία και υλοποιεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και από την πολιτική σταθερότητα που κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. 

Υπήρξε στο πλαίσιο αυτό αυξημένο ενδιαφέρον για συνεργασία σε τομείς όπως η ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση απορριμάτων, η αγορά ακινήτων και άλλες επενδύσεις που καθιστούν την χώρα μας κεντρικό επενδυτικό πυλώνα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

Μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα ετοιμάζουν επιτόπιες επισκέψεις στην Ελλάδα για συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και για να υλοποιηθούν τα σχέδιά τους.

Επαφές με ανώτερους παράγοντες των ΗΠΑ

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός παρακάθησε σε γεύμα που παραχώρησε η δημοσιογράφος της Washington Post, Lally Weymouth. Στο ίδιο τραπέζι με τον Πρωθυπουργό βρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin, ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross και η υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Elaine Chao. 

Οικονομικό και επενδυτικό Forum για την Ελλάδα στο Παρίσι.

Επιπλέον, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψή του στο Παρίσι, για τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, και την συμμετοχή οικονομικό και επενδυτικό Forum με θέμα την ελληνική Οικονομία (29 Ιανουαρίου), ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Νταβός με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire.

Στο ραντεβού με τον κ. Le Maire, ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και αναφέρθηκε στον smoothing mechanism, τον μηχανισμό για τη μεταφορά των υπερ-πλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο.

https://www.capital.gr/epikairotita/3485488/anoigei-data-center-i-microsoft-stin-ellada-pos-ftasame-sti-nea-megali-ependusi

05-10-2020 12:37 Παράθεση
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός
0 likes  

  O "οδικός χάρτης" και οι προεκτάσεις της επένδυσης της Microsoft

Σημαντικές προεκτάσεις, που ξεφεύγουν από τα καθαρά οικονομικά δεδομένα, έχει η απόφαση της Microsoft να επενδύσει στη δημιουργία ενός συμπλέγματος από τρία data centers στην περιοχή της Αττικής.

Το πρώτο σημαντικό στοιχείο είναι το ύψος της επένδυσης. Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, αλλά και η ίδια η εταιρεία δεν έχουν αναφέρει το ποσό που θα απαιτηθεί για την δημιουργία του data center και έχουν αναφέρει απλά ότι θα είναι μια διαφορά η μεγαλύτερη επένδυση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού τα 28 χρόνια δραστηριότητας στη χώρα μας.

Οι εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών κάνουν λόγο για πολλά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και αρκετά δεκάδες εκατομμύρια για συντήρηση και αναβάθμιση κάθε χρόνο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε χθες ότι η αρχική επένδυση θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ και θα απαιτηθούν 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τα επόμενα έτη. Πρόκειται όπως είπε ο κ. Πέτσας για τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων ετών, μετά από αυτή της Fraport που αφορούσε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι το είδος της επένδυσης. Σε αντίθεση με παλαιότερες επενδύσεις τεχνολογικών εταιρειών στη χώρα μας που αφορούσαν τμήματα marketing, πωλήσεων ή στην καλύτερη περίπτωση τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) και εξυπηρέτησης, η Microsoft θα δημιουργήσει στη χώρα μας, μια κρίσιμη ψηφιακή υποδομή, η οποία μάλιστα δεν θα εξυπηρετεί μόνο την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια αγορά.

Κατάρτιση

Τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι η δέσμευση της Microsoft για την κατάρτιση και πιστοποίηση 100.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως επίσης φοιτητών και ανέργων, μέχρι το 2025.. Συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιάζει να εκπαιδεύσει πάνω από 20 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και 20 χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται συνθήκες δημιουργίας και κάλυψης καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας σε τομείς που βρίσκονται στην αιχμή της ψηφιακής τεχνολογίας.

Τέλος, η δημιουργία του data center region της Microsoft αναμένεται να λειτουργήσει και ως καταλύτης για την στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στις λύσεις Cloud. Η αποθήκευση των ψηφιακών δεδομένων στο Cloud (υπολογιστικό νέφος) προτιμάται ολοένα και περισσότερο από τις επιχειρήσεις παγκοσμίως καθώς αποτελεί μια λύση πιο οικονομική από την διατήρηση servers αλλά και πιο αποδοτική, ειδικά αυτή την περίοδο που η πανδημία φέρνει μεγαλύτερες ανάγκες για απομακρυσμένη πρόσβαση από παντού.

Ταυτόχρονα, το ότι τα δεδομένα θα αποθηκεύονται στη χώρα μας, σημαίνει αφενός μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και πιο γρήγορες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως σύμφωνα με την ανακοίνωση της Microsoft οι Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιούν υπηρεσίες Microsoft Cloud όταν θα είναι διαθέσιμες από το νέο Data center στην Ελλάδα.  

Σημαντικό είναι ακόμη ότι η επένδυση της Microsoft είναι άλλη μια κίνηση που τοποθετεί τη χώρα μας στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης: "Έχουμε τον ήλιο, τώρα αποκτάμε και το Cloud ("σύννεφο"). Η Ελλάδα καλεί τους ψηφιακούς νομάδες, τις τεχνολογικές εταιρείες και τους διαχειριστές κεφαλαίων”.

O οδικός χάρτης της επένδυσης  

Το σύμπλεγμα data center της Microsoft, θα χωροθετηθεί στην Αττική, μια απόφαση που πάρθηκε για οικονομικούς και τεχνικούς λόγους καθώς αυτού του είδους οι υποδομές απαιτούν ισχυρά δίκτυα τηλεπικοινωνιών αλλά και ενέργειας. Προωθείται η δημιουργία τριών διακριτών μονάδων, ενώ ακόμη διερευνώνται οι πιθανές τοποθεσίες με πληροφορίες να αναφέρουν ότι προκρίνεται περιοχή στα Μεσόγεια. Άγνωστος παραμένει ο χρόνος υλοποίησης, αν και βάσει της διεθνούς εμπειρίας θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την κατασκευή.

Η κατασκευή τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση για να τηρηθούν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής (π.χ. σεισμός) ή άλλον λόγο. Παράλληλα, λόγω και της πολιτικής του "αρνητικού αποτυπώματος" CO2 (carbon negative) της εταιρείας, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η πράσινη ενέργεια για τη λειτουργία τους.

Πώς φτάσαμε στη συμφωνία

Μέχρι τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία data centers σε τέσσερις χώρες της Ε.Ε., τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Ακόμη, υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες τρεις, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα γίνεται συνεπώς μόλις η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα του Cloud και μόλις η 27η σε όλο τον κόσμο.

Η Microsoft σχεδίαζε να δημιουργήσει ένα data center στη ΝΑ Ευρώπη, αλλά όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της εταιρείας η Ελλάδα δεν βρισκόταν στον αρχικό σχεδιασμό της εταιρείας. Όλα άλλαξαν όταν τον περασμένο Ιανουάριο ο Μπράντ Σμιθ συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Νταβός της Ελβετίας.

Ακολούθησε, ένα μήνα μετά, η επίσκεψη του κ. Σμιθ στη χώρα μας και ξεκίνησε ένας γύρος συνεχόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των στελεχών του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού. Και αυτό διότι η Microsoft δεν θα επέλεγε τη χώρα αν δεν υπήρχε η διασφάλιση για την απρόσκοπτη αδειοδότηση, καθώς και η εμπιστοσύνη στο μέλλον της χώρας.

Συνδετικός κρίκος στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις ήταν ο Αλέξης Πατέλης,  επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού.  

Παράλληλα, το συντονισμό του project ανέλαβε ο διευθυντής γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ενώ στο ψηφιακό σκέλος, τις συνομιλίες ανέλαβε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και για την κατασκευαστική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3485739/o-odikos-xartis-kai-oi-proektaseis-tis-ependusis-tis-microsoft

06-10-2020 10:07 Παράθεση
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός
0 likes  

   Τεχνολογικό Βig Βang η επένδυση της Microsoft

Το ύψος της επένδυσης που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Microsoft για τη δημιουργία του 8ου ευρωπαϊκού Data Center Region της στην Ελλάδα, αν και δεν ανακοινώθηκε επίσημα, είναι αξιοσημείωτο. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η δημιουργία των τριών data centers στην Αττική θα απαιτήσει μια αρχική επένδυση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, η οποία μπορεί να προσθέσει περί το 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Ο αντίκτυπος 

Στελέχη της αγοράς, όμως, δεν μένουν απλώς στα νούμερα και τονίζουν πως ο ουσιαστικός αντίκτυπος της επένδυσης ξεπερνά το οικονομικό της αποτύπωμα. Και αυτό γιατί, όπως εκτιμούν, είναι η πρώτη φορά που ένας τεχνολογικός κολοσσός του μεγέθους της Microsoft δεν περιορίζεται απλώς στην παρουσία του στη χώρα μας, αλλά προχωρά και στη δημιουργία μιας κρίσιμης ψηφιακής υποδομής, η οποία μάλιστα δεν θα εξυπηρετεί μόνο την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια αγορά. "Είναι μια επένδυση που καθορίζει τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη", σημειώνουν.

Στροφή σε λύσεις cloud 

Η δημιουργία του Data Center Region της Microsoft αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στις λύσεις Cloud. Η αποθήκευση των ψηφιακών δεδομένων στο Cloud (υπολογιστικό νέφος) προτιμάται ολοένα και περισσότερο από τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, καθώς αποτελεί μια λύση πιο οικονομική από τη διατήρηση servers, αλλά και πιο αποδοτική.

Έτσι, η επένδυση της Microsoft αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος εταιρειών λογισμικού και hardware που θα λειτουργεί υποστηρικτικά όχι μόνο στην επένδυση αυτή καθαυτή, αλλά και στις εταιρείες που θα επιλέξουν λύσεις στο Cloud. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως εταιρείες όπως οι Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, ΟΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς εξέφρασαν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιούν υπηρεσίες Microsoft Cloud όταν θα είναι διαθέσιμες από το νέο data center στην Ελλάδα.  

Την τάση αυτή ενισχύει και το γεγονός το ότι τα δεδομένα θα αποθηκεύονται στη χώρα μας, που σημαίνει αφενός μεγαλύτερη ασφάλεια και αφετέρου πιο γρήγορες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων.

Κατάρτιση στις νέες τεχνολογίες 

Σημαντική είναι και η δέσμευση της Microsoft για την κατάρτιση και πιστοποίηση 100.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως επίσης φοιτητών και ανέργων, μέχρι το 2025. Συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιάζει να εκπαιδεύσει πάνω από 20.000 δημοσίους υπαλλήλους και 20.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται συνθήκες δημιουργίας και κάλυψης καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας σε τομείς που βρίσκονται στην αιχμή της ψηφιακής τεχνολογίας.

O οδικός χάρτης της επένδυσης  

Το σύμπλεγμα data center της Microsoft θα χωροθετηθεί στην Αττική, μια απόφαση που πάρθηκε για οικονομικούς και τεχνικούς λόγους, καθώς αυτού του είδους οι υποδομές απαιτούν ισχυρά δίκτυα τηλεπικοινωνιών αλλά και ενέργειας. Προωθείται η δημιουργία τριών διακριτών μονάδων, ενώ ακόμα διερευνώνται οι πιθανές τοποθεσίες, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι προκρίνεται περιοχή στα Μεσόγεια. Άγνωστος παραμένει ο χρόνος υλοποίησης, αν και βάσει της διεθνούς εμπειρίας θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την κατασκευή.

Η κατασκευή τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση για να τηρηθούν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμα και σε περίπτωση βλάβης σε μία εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής (π.χ. σεισμός) ή για άλλο λόγο. Παράλληλα, λόγω και της πολιτικής του "αρνητικού αποτυπώματος" CO2 (carbon negative) της εταιρείας, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η πράσινη ενέργεια για τη λειτουργία τους.

Πώς φτάσαμε στη συμφωνία 

Ήταν 23 Ιανουαρίου 2020 όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο επικεφαλής του οικονομικού του γραφείου, Αλέξης Πατέλης, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, και τη συνεργάτιδά του Κάρολ Αν Μπράουν, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. 

Τότε, όπως έχει πει και ο ίδιος ο κ. Μπράουν, το θέμα που συζητήθηκε αρχικά ήταν μια συνεργασία για την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων μέσα από εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality), το οποίο εξελίχθηκε στο Olympia Project. Όμως αυτό που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης από τον επικεφαλής της Microsoft ήταν να επενδύσει στην Ελλάδα με τη δημιουργία data centers στη χώρα μας. 

Έναν μήνα μετά, τον Φεβρουάριο του 2020, ο πρόεδρος της Microsoft επισκέφθηκε τη χώρα μας και αυτό έδωσε το έναυσμα για την έναρξη των συνομιλιών σχετικά με την επένδυση. Ακολούθησαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις, εν μέσω της πανδημίας, με συνδετικό κρίκο τον Αλέξη Πατέλη. Τον συντονισμό του project ανέλαβε ο διευθυντής γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης. Για την ψηφιακή πλευρά τις συνομιλίες ανέλαβε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και για την κατασκευαστική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. 

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3486975/texnologiko-big-bang-i-ependusi-tis-microsoft

12-10-2020 10:15 Παράθεση
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός
0 likes  

   Προς το Λαύριο οδεύει η επένδυση της Microsoft

Στο Λαύριο αναμένεται να εγκατασταθεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, το σύμπλεγμα των τριών data center που θα λειτουργήσει η Microsoft στη χώρα μας, ενώ η εταιρεία αναζητεί επιπλέον χώρους συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων στην πόλη για την ανάπτυξη υποστηρικτικών εγκαταστάσεων.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, στο πλαίσιο του συνεδρίου Sm@rt Cities - Digital Citizens 2020 η εγκατάσταση των data centers του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού θα γίνει σε έκταση 100 στρεμμάτων του πρώην εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας "Αιγαίον”, της οικογένειας Καρέλλα.

Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται στην ιδιοκτησία της εταιρείας "Euroterra ΑΕ Ακινήτων”, η οποία ανήκει στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν και οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Κέκροψ ΑΕ. Στόχος της εταιρείας, είναι "η πολυδιάστατη ανάπτυξη του ακινήτου της πρώην εργοστάσιο ΑΙΓΑΙΟΝ σε εμπορικό κέντρο, υπεραγορές και πολυκαταστήματα”.

Πάντως η Microsoft εξακολουθεί να μην σχολιάζει οποιαδήποτε πληροφορία για την επένδυση που ανακοίνωσε ότι θα κάνει, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθεί η πληροφορία από την ιδιοκτήτρια εταιρεία της έκτασης.  

Ο κ. Λουκάς δήλωσε πως βασικό ρόλο για την επιλογή του Λαυρίου έπαιξε η εγγύτητα με το ΔΑΑ, η πολύ χαμηλή σεισμικότητα, η διαμόρφωση του υπεδάφους της περιοχής και σημείωσε ακόμη ότι η δημοτική αρχή συμβάλλει στην προσπάθεια της εταιρείας να εντοπίσει δύο ακόμη εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 200 στρεμμάτων στις οποίες θα δημιουργηθούν οι αποθήκες της, αλλά και κατοικίες για τα υψηλόβαθμα στελέχη της που θα εργαστούν στο data center.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής σημείωσε ακόμη πως η τοπική κοινωνία υποδέχεται θετικά την είδηση της επένδυσης καθώς μέσα από αυτήν ο Δήμος Λαυρίου θα συνδέσει το όνομά του με τεχνολογίες αιχμής.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα η Microsoft σχεδιάζει να δημιουργήσει στη χώρα μας το 8ο Data Center Region της στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια επένδυση που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: https://www.capital.gr

22-10-2020 14:04 Παράθεση
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός
1 likes George  
Πολύ κακώς που επιλέχθηκε η Αττική και για αυτό το έργο. Θα μπορούσε να γίνει οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Έλεος πια με αυτήν την συγκέντρωση των πάντων σε μία μόνο πόλη.
22-10-2020 17:37 Παράθεση
7 φορές να πέσεις 8 να σηκωθείς
0 likes  
Παράθεση από Gauss, 22-10-2020 17:37: Πολύ κακώς που επιλέχθηκε η Αττική και για αυτό το έργο. Θα μπορούσε να γίνει οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Έλεος πια με αυτήν την συγκέντρωση των πάντων σε μία μόνο πόλη.

Δύσκολα να βρεις καλά στελέχη στην επαρχία για να δουλέψουν σε τέτοιες δουλειές. Εκτός αν πληρώσεις καλά, που δε νομίζω να παίζει σε αυτήν την περίπτωση. Εδώ για το Λαύριο που ακούστηκε και ο κόσμος συζητάει για τη δυσκολία μετακίνησης, φαντάσου να ήταν σε καμία επαρχία.

23-10-2020 17:25 Παράθεση
Are you talking to me?
1 likes Kostas57  

Υπάρχει άραγε γενικότερο οικονομικό πλάνο; Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να φιλοδοξεί να γίνει η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη των Βαλκανίων και σε αυτό η Θεσσαλονίκη είναι, κατά την άποψή μου, σε πλεονεκτικότερη θέση, λόγω γεωγραφίας. Κάθε καθυστέρηση ευνοεί τη Ρουμανία που είναι ήδη μπροστά στον digital τομέα.

30-10-2020 16:51 Παράθεση
0 likes  
Παράθεση από nikath, 23-10-2020 17:25:

Δύσκολα να βρεις καλά στελέχη στην επαρχία για να δουλέψουν σε τέτοιες δουλειές. Εκτός αν πληρώσεις καλά, που δε νομίζω να παίζει σε αυτήν την περίπτωση. Εδώ για το Λαύριο που ακούστηκε και ο κόσμος συζητάει για τη δυσκολία μετακίνησης, φαντάσου να ήταν σε καμία επαρχία.


Οι μισθοί για τέτοιες θέσεις είναι πολύ καλοί, θα μπορούσαν να πάν σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι. Για να μην αναφέρω ότι οι περισσότεροι από αυτούς που ζουν στην Αθήνα θέλουν διακαώς να φύγουν από αυτήν. Οι γκρίνιες για το Λαύριο ακούστηκαν επειδή το Λαύριο είναι ουσιαστικά Αθήνα, αλλά ένα δύσκολο σημείο αυτής. Δε θα ξενοικιάσει πχ κάποιος που μένει Μαρούσι για να πάει να μείνει Λαύριο, οπότε θα τον τρώει η μετακίνηση. Ενώ αν ήταν για Βόλο, Λαμία, Σέρρες, κλπ, θα ξενοίκαζε και θα πήγαινε να νοικιάσει ένα παλάτι στην επαρχία με τα ίδια λεφτά, 5 λεπτά απ τη δουλειά του.

30-10-2020 16:56 Παράθεση
7 φορές να πέσεις 8 να σηκωθείςΑπάντηση: