GrBusinessForum
Η ελληνική κοινότητα του επιχειρείν


Να έχετε πάντα έναν δείκτη προόδου

2 likes Gauss Kostas57  

Ό,τι επάγγελμα και αν κάνετε να έχετε πάντοτε έναν δείκτη προόδου που θα καθορίζει το πόσο καλά πάτε ανά πάσα στιγμή. Είναι πολύ σημαντικό για έναν επαγγελματία να έχει κάποιον μπούσουλα, για να του υπενθυμίζει αν έχει υπάρξει πρόοδος ή όχι , ώστε να λαμβάνονται περαιτέρω αποφάσεις, αλλά και να αποκομίζει συναισθηματικά οφέλη όταν τα πράγματα παν καλά, ή να νιώθει το "εποικοδομητικό άγχος" όταν τα πράγματα κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

Ως δείκτης προόδου μπορεί να είναι το μέγεθος πωλήσεων, το μερίδιο αγοράς, ο αριθμός των ενεργών πελατών, η επισκεψιμότητα μίας ιστοσελίδας, ο μέσος ρυθμός παραγωγής ενός προϊόντος, το λειτουργικό κόστος, το σύνολο των υποχρεώσεων (δάνεια και λοιπές υποχρεώσεις), ο δείκτης ικανοποίησης της πελατείας, τα καθαρά κέρδη, ο αριθμός εργαζομένων, κλπ

Ένας καλός δείκτης προόδου συμβάλλει σημαντικά σε 3 σημεία:

- Στον προϋπολογισμό, σχεδιασμό και στοχοθεσία για τις επόμενες χρονικές περιόδους. Είναι περιττό να αναφέρουμε πόσο σημαντικός είναι ο καθορισμός στόχων και ο σχεδιασμός για τις επόμενες κινήσεις της επιχείρησης (ή του ατόμου) από την άποψη της λήψης αποφάσεων αλλά και το αναλυτικότερο σχεδιασμό των επιμέρους διαδικασιών και ενεργειών.

- Στον απολογισμό των προηγούμενων περιόδων. Εξίσου σημαντικό είναι να γίνεται τακτική επισκόπηση για το πως πήγαν τα πράγματα και κατά πόσο οι στόχοι επιτεύχθηκαν και τι θα μπορούσε να πάει καλύτερα. 

- Στη συναισθηματική ικανοποίηση των εργαζομένων στην επιχείρηση και στη γενικότερη εταιρική ατμόσφαιρα. Σε μία υγιή επιχείρηση ανοίγονται σαμπάνιες όταν ανακοινώνεται υπέρβαση των στόχων και όταν ένας καλός σχεδιασμός είχε θετικά αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης που χαίρονται όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι η συμβολή τους στην επιχείρηση είναι θετική και οι κόποι τους δεν περνάν απαρατήρητοι. 

Αντίθετα, όταν μία επιχείρηση λειτουργεί χωρίς την φιλοσοφία των δεικτών προόδου, τότε δεν υπάρχει μπούσουλας, ούτε για τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων, αλλά ούτε και για τους υφισταμένους, οι οποίοι σηκώνονται κάθε πρωί για να πάνε στη δουλειά χωρίς να έχουν σαφή εικόνα στο μυαλό τους για το τί θέλουν να επιτύχουν και αν τα πάνε καλά γενικώς ή όχι. 

Προσπαθήστε όσο το δυνατόν οι δείκτες σας να είναι άμεσα μετρήσιμοι με αριθμούς. Μόνο οι αριθμοί μπαίνουν σε απόλυτη σειρά διάταξης και κρίνουν αν υπήρξε αύξηση, μείωση, διατήρηση, κλπ και σε τι βαθμό. Προσπαθήστε επίσης οι δείκτες σας να είναι πραγματικά σημαντικοί και με εμφανείς επιπτώσεις στην πορεία της επιχείρησης. Μην ασχολείστε με αμφίβολους δείκτες. Τέλος, προσπαθήστε να υπενθυμίζετε τακτικά στα εμπλεκόμενα μέρη, το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι δείκτες. Η παρακολούθηση πρέπει να είναι διαρκής και όχι σπασμωδική, ώστε να υπάρχει προσήλωση και διαρκές ενδιαφέρον. Επίσης οι δείκτες μπορεί (και συνήθως είναι) να είναι περισσότεροι από ένας, αλλά είναι καλό να εστιάσετε σε έναν σημαντικό που θα αποτελεί τη σημαία της επιχείρησης σας για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. 

Όταν οι άνθρωποι λειτουργούν με δείκτες προόδου, ο χρόνος παίρνει άλλο νόημα και τα πράγματα δείχνουν πιο όμορφα, ακόμα και όταν δεν πηγαίνουν καλά. Ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπινου πνεύματος είναι η ανοργανωσιά και το να λειτουργεί χωρίς μπούσουλα. Ακόμη και στην προσωπική ζωή ο καθένας έχει τους δικούς του δείκτες προόδου. Για κάποιον μπορεί να είναι τα κιλά στη ζυγαριά, για άλλον το ύψος των καταθέσεων στην τράπεζα, για άλλον ο αριθμός των followers σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, για άλλον ο αριθμός των χιλιομέτρων που έτρεξε μέσα σε μία εβδομάδα, ή σε πόσο χρόνο έτρεξε 5 χιλιόμετρα, κλπ

Όταν οι δείκτες είναι τόσο σημαντικοί για ένα μεμονωμένο άτομο φανταζόμαστε όλοι πόσο σημαντικοί γίνονται για μία ομάδα ατόμων όπως είναι μία επιχείρηση όπου τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και ένας μπούσουλας είναι όχι απλά χρήσιμος, αλλά αναγκαίος.

Βάλτε λοιπόν τους δείκτες προόδου στη ζωή σας, είτε ως επιχειρηματίας, είτε ως άτομο αν δεν το κάνετε ήδη και θα δείτε σύντομα το επιχειρείν και την καθημερινότητα σας με άλλη φιλοσοφία.

#Λειτουργία επιχείρησης
07-10-2020 13:51 Παράθεση
0 likes  

Είναι τα λεγόμενα KPI's που λένε στο εξωτερικό.

20-10-2020 14:05 ΠαράθεσηΑπάντηση: