GrBusinessForum
Η ελληνική κοινότητα του επιχειρείν


Ψηφιακή τεχνολογία – τα επιχειρηματικά δίκτυα του μέλλοντος

0 likes  

Από την αρχή της πανδημίας COVID-19 στις αρχές του περασμένου έτους, κατέστη φανερό ότι η υγειονομική κρίση θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας πραγματικότητας για την ανθρωπότητα, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Σε αυτή τη διπλή πρόκληση, ένα παράπλευρο αλλά πολύ σημαντικό θέμα που ανέδειξε η πανδημία είναι η αξία των τεχνολογιών. Ο τεχνολογικός τομέας, σε αντίθεση με τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, άντεξε καθ’ όλο το δωδεκάμηνο της πανδημίας, επιτρέποντας την παροχή υπηρεσιών, την εργασία και την επίλυση, εξ’ αποστάσεως, πολλών παραγωγικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν την ελληνική οικονομία και κοινωνία για δεκαετίες. Ταυτόχρονα, ο υψηλός τεχνολογικός τομέας πρόσφερε νέες δυνατότητες σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, στο μικρομεσαίο επιχειρείν, στην εκπαίδευση και στην επικοινωνία.

Για εμάς, οι λέξεις "καινοτομία" στην οικονομία, αλλά πρωτίστως, ο "ψηφιακός μετασχηματισμός" του Κράτους, αποτέλεσαν τον στόχο, το τεχνολογικό "κλειδί" για την επάνοδο της χώρας όχι απλά στην κανονικότητα αλλά στην κορυφή των αναπτυγμένων κρατών του κόσμου.

Δύο είναι τα κρίσιμα χαρακτηριστικά αυτής της νέας εποχής στην οποία θέλουμε να φέρουμε την Ελλάδα, καθώς ήδη ξεκινήσαμε την υλοποίηση του "οδικού χάρτη" προς αυτήν την κατεύθυνση. Καταρχάς, στις συνθήκες της νέας post-COVID πραγματικότητας τα ψηφιακά δίκτυα είναι μια κρίσιμη υποδομή που θα πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω, τόσο για να καλύψουμε τις αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων, όσο και για να επιλύσουμε τα συσσωρευμένα διαρθρωτικά προβλήματα λόγω των χωρικών, δημογραφικών και παραγωγικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας, όπως μικρά και απομακρυσμένα νησιά, ορεινοί οικισμοί, ενίοτε μια "μονοκαλλιέργεια" ενός τουριστικού μοντέλου, η φθίνουσα πορεία του βιομηχανικού "φουγάρου", και τον υπερβολικό συνωστισμό που οδήγησε σε υποβάθμιση κάποιων σημείων του Λεκανοπεδίου και άλλων αστικών περιοχών.

Κατά δεύτερον, το ξέσπασμα της πανδημίας μετέτρεψε σε επιτακτική ανάγκη тον "ψηφιακό μετασχηματισμό" του Κράτους. Μια εκκρεμότητα χρόνων που εμπόδιζε την άμεση διασύνδεση του Κράτους με τους πολίτες και τους επιχειρηματίες με τις αναγκαίες υπηρεσίες του. 

Και στα δύο ζητήματα, ο σχεδιασμός μας επιταχύνθηκε τον τελευταίο χρόνο και ειδικότερα το κομμάτι "digital gov" υλοποιήθηκε στο μέγιστο βαθμό που επέτρεπαν οι καταστάσεις και οι δυνατότητες του διασυνδεμένου κρατικού μηχανισμού. Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0" που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική μας για τις επόμενες δεκαετίες, οι θεσμικές μας πρωτοβουλίες στο Κοινοβούλιο και στην Ευρώπη αποτελούν τη βάση για την μετά-Covid εποχή στην οικονομία αλλά και για τον μετασχηματισμό του ίδιου του Κράτους.

Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής δικτύωσης του Κράτους

Το μέλλον του τεχνολογικά σύγχρονου διαλειτουργικού κράτους βασίζεται σε δύο δυναμικά αναπτυσσόμενες ψηφιακές πλατφόρμες, γύρω από τις οποίες διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα κρίσιμων πληροφοριακών δεδομένων. Οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες του "gov.gr" και ειδικότερα η πλατφόρμα του εμβολιασμού και της αντιμετώπισης της πανδημίας, "emvolio.gov.gr". 

Τα πλεονεκτήματα είναι ορατά μπροστά μας στην καθημερινότητα που βιώνουμε ως πολίτες. Πέραν των γνωστών υπηρεσιών – στις 1.500 ανέρχονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που λειτουργούν σήμερα – κάθε νέα υπηρεσία του Δημοσίου ψηφιοποιείται σύμφωνα με τα πρότυπα του gov.gr και εντάσσεται σε αυτό. Επίσης, μέσα στο 2021 σχεδιάζεται η ανάπτυξη διαφορετικών σεναρίων χρήσης των μητρώων για την επικοινωνία μεταξύ πολιτών – επιχειρήσεων – Δημοσίου, και το σημαντικότερο, η απλοποίηση των διαδικασιών για τις χιλιάδες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, με τους ρυθμούς και τη στρατηγική υλοποίησης του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, προγραμματίζεται η αναβάθμιση του ψηφιακού δικτύου για εκτεταμένες διαλειτουργικότητες μεταξύ μητρώων και υπηρεσιών του Δημοσίου ώστε να απλοποιούνται οι διαδικασίες για τις κάθε λογής δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, θα μειώνονται σημαντικά τα δικαιολογητικά που καλείται να προσκομίσει ο πολίτης για τις επαφές τους με τις υπηρεσίες. Ο κατάλογος των πιστοποιητικών και των ψηφιακών αιτήσεων διευρύνεται και ποσοτικά και θεματικά-ποιοτικά, καθημερινά.

Τα σχέδιά μας αυτά αφορούν κάθε έκφανση οικονομικής δραστηριότητας που χρησιμοποιεί τις ψηφιακές δυνατότητες των τεχνολογιών αιχμής. Οι τεχνολογικοί γίγαντες, από τη δική τους πλευρά, τείνουν να χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατή εφαρμογή και την ανάπτυξη συστημάτων για την εξ’ αποστάσεως αυτοματοποιημένη διαχείριση μηχανημάτων και επιχειρήσεων για εμπορική χρήση, ενώ και οι χρήστες, πολίτες και επιχειρηματίες – από τη δική τους πλευρά - θα πρέπει να εκπονήσουν βιώσιμα σχέδια για την ενσωμάτωση των τεχνολογιών αυτών στην παραγωγική τους διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό, η πολύχρονη εμπειρία μου στο χώρο της πληροφορικής δείχνει ότι η σημερινή "απομόνωση" είναι ρίσκο αλλά και ευκαιρία ταυτόχρονα για τους κλάδους με χρήση ΙΤ και αυτοματοποιημένων συστημάτων στην παραγωγή. 

Σε γνωστά σε όλους μας προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχουν συνήθως μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως είναι η εκπαίδευση και η διανομή προϊόντων, αλλά και στην ανάδειξη νέων δραστηριοτήτων με προοπτική, που συμβαδίζουν με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, όπως είναι τα startups σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης και τεχνολογίας αιχμής, για παράδειγμα στην φαρμακευτική βιομηχανία, στα logistics, αλλά και σε πλατφόρμες για την προβολή του πολιτισμικού πλούτου και των τουριστικών μας προορισμών, καθώς και στον τομέα των εκθέσεων, στην καινοτομία στα αγρο-διατροφικά προϊόντα, στην πράσινη ενέργεια, και βεβαίως, σε όλο το φάσμα της ναυτιλιακής δραστηριότητας.

Στα σχέδια αυτά, τα Επιμελητήρια της χώρας μπορούν να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο, συμβάλλοντας ουσιωδώς στην κοινή μας προσπάθεια. Ρόλο συντονιστικό, σαν hub ενημέρωσης και θεσμικής στήριξης, ρόλο ουσιαστικός με την ενεργοποίηση των μικρομεσαίων και την παροχή ειδικευμένης τεχνικής βοήθειας όποτε χρειαστεί.

Η Ελλάδα σήμερα έχει μπει στο μονοπάτι που θα την οδηγήσει σταθερά, με σιγουριά γνώσης και με ασφάλεια στις επόμενες δεκαετίες του 21ου αιώνα. Μέσα από τη συνεχή ανάπτυξη των τεχνολογιών – χαρακτηριστικό παράδειγμα το 5G – σαν βάση του συνολικού ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο καθένας μας καλείται να συνεισφέρει από το δικό του ρόλο και θέση σε αυτή τη θετική αλλαγή για τη χώρα.

Η δική μας πρόταση είναι στοχευμένη όπως από την πρώτη στιγμή που η ΝΔ ανέλαβε ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας το 2019: Αποφασιστικές θεσμικές και πρακτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία του πλέον κατάλληλου πεδίου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων για επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και το εμπόριο.

Με την τεχνολογία που θα ολοκληρώσει ποιοτικά αναβαθμισμένα την υπάρχουσα ΙΤ υποδομή, με την απρόσκοπτη, γρήγορη, ποιοτική και επαρκή ψηφιακή δικτύωση των επιχειρήσεων με την παγκόσμια αγορά.

Πηγή: https://www.capital.gr/me-apopsi/3541813/psifiaki-texnologia-ta-epixeirimatika-diktua-tou-mellontos

#Τεχνολογία
27-04-2021 13:01 Παράθεση
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντόςΑπάντηση: