GrBusinessForum
Η ελληνική κοινότητα του επιχειρείν


Εγχειρίδιο Αιγοτροφίας

0 likes  

Καλημέρα σε όλους και καλή χρονιά. Διαβάζω το σαιτ καιρό και με αφορμή την έναρξη της νέας χρονιάς πήρα την απόφαση να δημιουργήσω ένα εγχειρίδιο για την Αιγοτροφία, επειδή προέρχομαι από οικογένεια αιγοτρόφων και γνωρίζω αρκετά για το επάγγελμα και επειδή δεν υπάρχει ικανοποιητικό υλικό στο ιντερνετ για κάποιον που θα θελήσει να ασχοληθεί με το επάγγελμα, ένα υπέροχο επάγγελμα παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια.

Ας πάμε όμως κατευθείαν στο ψαχνό.

02-01-2021 08:50 Παράθεση
0 likes  

Τι χρειάζεται για να λειτουργήσει μία αιγοτροφική μονάδα

Τα 2 βασικότερα στοιχεία μιας αιγοτροφικής μονάδας είναι το ζωικό κεφάλαιο και οι εγκαταστάσεις. Επίσης, ειδικά στην περίπτωση των εκτατικών μονάδων (εκτατική μονάδα είναι αυτή στην οποία τα ζώα τρέφονται κυρίως με ελευθέρα βοσκή, σε αντίθεση με τις οικόσιτες μονάδες όπου τα ζώα είναι κυρίως σταβλισμένα και περνούν τον περισσότερο χρόνο κλεισμένα στο στάβλο) χρειάζεται μία αξιοπρεπής δασική κυρίως έκταση για τη βόσκιση των ζώων. Σε περίπτωση που θα γίνεται μεταποίηση του γάλακτος για την παραγωγή τυριού, όπως συνηθίζεται από πολλούς κτηνοτρόφους, θα χρειαστεί και μία τυροκομική εγκατάσταση, οικιακού-παραδοσιακού συνήθως τύπου. Τέλος θα χρειαστεί οπωσδήποτε ένα αγροτικό όχημα, συνήθως τύπου 4χ4 για τις καθημερινές μετακινήσεις και μεταφορές, αλλά και ένας αριθμός εργαλείων και μικροεγκαταστάσεων που θα χρειαστούν ανά περίπτωση, τα οποία θα αναφέρω λεπτομερώς στη συνέχεια. Ας τα δούμε όμως ένα-ένα:

Ζωικό κεφάλαιο

Στη χώρα μας το 70% περίπου των αιγών ανήκουν στη ντόπια φυλή, που ονομάζεται επισήμως Capra Prisca. Άλλες φυλές που συναντώνται σε σημαντικό αριθμό είναι τα Μαλτέζικα, τα Σκοπελίτικα, τα Αλπίνα, τα Saanen και τα Δαμασκού. Στο παρακάτω άρθρο μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για κάθε φυλή:

https://www.ypaithros.gr/ekdoseis/aigotrofia-eksixronismos-anaptixi/

Ο αριθμός των ζώων ανά κτηνοτροφική μονάδα ποικίλλει, αλλά για να δει κάποιος αξιοπρεπή οικονομικά αποτελέσματα από τους κόπους του, καλό είναι η μονάδα του να έχει τουλάχιστον 200-250 ζώα. 

Εγκαταστάσεις

Οι περισσότερες εγκαταστάσεις στη χώρα μας είναι παραδοσιακού τύπου και αφορούν μάντρες φτιαγμένες κυρίως από συνδυασμό ξύλου, τσιμεντόλιθου και λαμαρίνας. Το κόστος κατασκευής ποικίλλει ανάλογα το μέγεθος, ενώ είναι σημαντικός ο χρόνος που θα απαιτηθεί σε διαδικασίες έγκρισης, ελέγχου κλπ της μονάδας από τις αρμόδιες επιτροπές της χώρας (η γνωστή ελληνική γραφειοκρατία). 

Βοσκική έκταση

Ο βοσκότοπος για μία μονάδα εκτατικής φύσεως είναι εξαιρετικά σημαντικός, μιας και εκεί θα περνάει τον περισσότερο χρόνο το κοπάδι αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτό και θα αποτελεί τη βασικότερη τροφή των ζώων, με άμεσα αποτελέσματα στην ποιότητα της υγείας τους, του παραγόμενου γάλακτος και του κρέατος. Αν υπάρχουν περιθώρια επιλογής, είναι καλό να αποφεύγονται περιοχές με πολλά χωράφια, γιατί η βόσκηση θα είναι δύσκολη, μιας και θα πρέπει να δίδεται διαρκώς προσοχή ώστε να μην πάνε τα ζώα στα ξένα χωράφια. Επίσης είναι σημαντική η ύπαρξη άλλων κοπαδιών στο ίδιο μέρος, μιας και ο αριθμός των ζών που μπορεί να αντέξει μία περιοχή είναι συγκεκριμένος. Σε πολλές περιπτώσεις, θα απαιτηθεί να πληρώνεται κάποιο ενοίκιο από τον παραγωγό για τη χρήση του βοσκότοπου. Οι ιδιοκτήτες μπορεί να είναι οι ίδιοι οι Δήμοι στους οποίους ανήκει το μέρος, ή κάποιο νομικό ή φυσικό πρόσωπο. Το κόστος ενοικίασης είναι της τάξης των μερικών εκατοντάδων ευρώ ανά χίλια στρέμματα, ανά έτος. Σε επόμενο άρθρο, θα αναφερθώ λεπτομερώς στα βοσκοτόπια γιατί αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο από μόνα τους.

Τυροκομικές εγκαταστάσεις

Σε περίπτωση που θα φτιάχνεται δικό σας τυρί, όπως κάνουν πολλοί κτηνοτρόφοι, θα χρειαστείτε κάποιου είδους εγκαταστάσεις για την παρασκευή του. Συνήθως χρησιμοποιείται κάποιος χώρος πλησίον της οικίας, όπως κάποια παλιά αποθήκη ή υπόγειο, κάποιων δεκάδων τετραγωνικών μέτρων. Φυσικά θα χρειαστεί το σύνολο των εργαλείων για την παρασκευή του τυριού όπως καζάνια, καλούπια, πάγκος άλμης, δοχεία, και διάφορα άλλα μικροεργαλεία. Επίσης, πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τι συμβαίνει με το καθεστώς αδειοδότησης. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω άρθρο:

https://www.agrotypos.gr/ektrofes/aigoprovatotrofiaektrofesparagogigalaktokomikametapoiisikreasemporio-6

Αγροτικό Όχημα

Εδώ δε χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Ένα στοιβαρό όχημα συνήθως 4Χ4 είναι απαραίτητο, για όλες τις καθημερινές μετακινήσεις, και μεταφορές γάλακτος, ζώων, ξύλων, τυριού, ζωοτροφών, κλπ πολλές φορές σε δύσβατες τοποθεσίες και κακοτράχαλους δρόμους και υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, με βροχή, λάσπη, πάγο, κλπ Συχνά ένα απλό αγροτικό όχημα (όχι 4Χ4) μπορεί να φέρει σε πέρας όλες αυτές τις "αποστολές" αλλά σε μερικές περιπτώσεις πιθανό να δυσκολευτείτε, ειδικά όταν υπάρχει λάσπη η πάγος και απαιτείται κίνηση στους 4 τροχούς. 

Λοιπά εργαλεία

Ένας σημαντικός αριθμός επιπρόσθετων εργαλείων και μικροεγκαταστάσεων θα χρειαστεί για συγκεκριμένες εργασίες ανά περίπτωση και καλό είναι να είστε εφοδιασμένοι με αυτά από νωρίς. Κάποια από αυτά είναι: 

 Ταίστρες ζώων

Αποθήκες ζωοτροφών

Αρμεκτήριο παραδοσιακό. (Για τα σύγχρονα μηχανικά αρμεκτήρια θα αναφερθώ εκτενώς σε άλλο κεφάλαιο)

Στάμνες και καρδάρες για την αρμεγή των ζώων

Αλυσοπρίονο

Τσεκούρι, λοστάρι, βαριοπούλα, πριόνι, σφυρί, σκεπάρνι, καρφιά, σύρματα, μπιτόνια, ψαλίδια κουρέματος, κουβάδες-τενεκέδες-τσουβάλια (κυρίως για τις ζωοτροφές)

02-01-2021 09:34 ΠαράθεσηΑπάντηση: